Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Utorak, 25 rujna 2018

 

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja Eurobarometra sve više građana EU-a smatra ulogu privatnog sektora u razvojnoj suradnji sve važnijom, a razvojnu pomoć vidi kao način suzbijanja nezakonitih migracija. Povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica izjavio je: Europski građani podržavaju naša nastojanja da potaknemo privatna ulaganja u razvojnu suradnju, omogućimo ravnopravnost spolova i suzbijemo temeljne uzroke nezakonitih migracija. Iz toga je vidljivo da je građanima prihvatljiv naš prijedlog da ojačamo gospodarske odnose s Afrikom, prije svega kada je riječ o privatnim ulaganjima. Trebali bismo to protumačiti kao poticaj da više poradimo na razvoju, i to odmah. Nadalje, istraživanje pokazuje da se ravnopravnost spolova smatra najvažnijim prioritetom, dok razvojna suradnja i dalje uživa snažnu podršku. Dodatne informacije dostupne su upriopćenju za medije.

Objavljeno u Vijesti

Vijesti iz Europske komisije: 25. 9. 2018.

 

U danas objavljenom izvješću o korištenju Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje navodi se da je Europskoj komisiji 2017. prijavljeno ukupno 3832 slučajeva rizične hrane i hrane za životinje. Od njih su 942 dobila kategoriju „upozorenja“, što znači ozbiljan rizik po zdravlje zbog kojeg treba brzo djelovati. Kada je riječ o hrani koja se provjeravala na granicama EU-a, najčešće se to odnosilo na salmonelu u mesu peradi, dok se u hrani koja se provjeravala na tržištu EU-a najčešće se radilo o živi u mesu igluna. Samo se mali postotak obavijesti iz 2017. odnosio na hranu za životinje (6 posto) i materijale koji dolaze u kontakt s hranom (3,1 posto). Tijekom 2017. velik broj obavijesti odnosio se na ostatke fipronila u jajima, što je posljedica nezakonitog korištenja te tvari kao biocida. U rješavanju tog slučaja ostvarena je najintenzivnija razmjena informacija u povijesti RASFF-a, što je pridonijelo praćenju i uklanjanju zahvaćenih jaja s tržišta. Povjerenik Vytenis Andriukaitis, zadužen za zdravlje i sigurnost hrane, izjavio je: „Ovaj sustav brzog uzbunjivanja već je gotovo četrdeset godina ključno sredstvo kojim jamčimo da je hrana koju stavljamo na tržište EU-a sigurna i sljediva te da ju je u slučaju potrebe moguće brzo ukloniti s polica. Zbog slučaja fipronila predložili smo načine daljnjeg jačanja sustava te ga bolje pripremili za borbu protiv prijevara koordiniranim djelovanjem subjekata u poslovanju s hranom i nadležnih tijela država članica. Većina poboljšanja i konkretnih mjera na koje su se obvezale države članice dobro napreduje. S nestrpljenjem iščekujem predstavljanje cijelog izvješća na zasjedanju Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo u studenome.

Objavljeno u Vijesti

Poštovani korisnici usluga Europe Direct centara Slavonski Brod. U nastavku se nalazi poveznica na kojoj se nalazi kratka online anketa namijenjena korisnicima EDIC centara te Vas molimo da ju ispunite kako bismo imali povratnu informaciju o Vašem zadovoljstvu.

Online anketa o zadovoljstvu korisnika centara EDIC

Kalendar događanja

« Listopad 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas