Europe Direct Slavonski Brod - Sadržaj izdvojen po datumu: Četvrtak, 29 listopada 2015

EU uvodi nova, fleksibilnija pravila za poboljšanje praćenja kvalitete vode za piće diljem Europe. Sigurna i visokokvalitetna voda za piće neophodna je za javno zdravlje i dobrobit. To su jasno kazali i europski građani u inicijativi Right2Water. U okviru šire reakcije na tu inicijativu Europska komisija dopunila je Direktivu o vodi za piće kako bi se praćenje kvalitete vode za piće u približno 100 000 opskrbnih zona bolje prilagodilo potrebama država članica. Time će se omogućiti usmjerenije praćenje utemeljeno na procjeni rizika te istodobno zajamčiti potpuna zaštita javnog zdravlja. Dopuna je usklađena s istim standardima koji se koriste u Uredbi o higijeni hrane (analiza opasnosti i nadzora kritičnih kontrolnih mjesta, engl. HACCP) i u planu o sigurnosti vode Svjetske zdravstvene organizacije. Komisija u međuvremenu analizira i aktualno zakonodavstvo EU-a o kvaliteti vode za piće. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Objavljeno u Vijesti
Četvrtak, 29 listopada 2015 14:55

Trening o volontiranju

Šesti modul Leadership Academije održan je jučer u Centru mladih u Slavonskom Brodu. Bio je posvečen volonoterstvu, a namijenjen onima koji su se odlučili posvetiti volontiranju neko duže vrijeme i traže mjesto na kojem će se osobni interesi i vještine sresti s potrebama različitih ljudi kojima volonteri mogu pomoći.

Voditelji treninga mlade su upoznali s tim da je volontiranje jedan od načina socijalnog uključivanja i integracije; kako ono doprinosi izgrađivanju kohezivnog društva stvarajući veze temeljene na povjerenju i solidarnosti te tako stvara i socijalni kapital. I. Sedlić je istaknula kako volontersko djelovanje kreira prostor u kojem ljudi, bez obzira na nacionalnost, religiju, socioekonomski status i dob, mogu doprinijeti stvaranju pozitivnih promjena u društvu ne samo u lokalnoj zajednici: „U svim svojim oblicima, volonterstvo ima vrlo važnu ulogu u društvima širom Europske unije: volonteri su uključeni u širok raspon aktivnosti, kao što su obrazovanje i pružanje usluga, međusobna pomoć ili samopomoć, zastupanje, provođenje kampanja, upravljanje te društvene i ekološke akcije.“

„Volonterstvo se može iskoristiti kao oruđe za poticanje aktivnog i odgovornog građanskog angažmana u Europskoj uniji, što je ključno u ostvarivanju europskih ideala i vrijednosti kao što su demokracija, solidarnost i sudjelovanje u društvu. Ovaj društveni fenomen može biti snažan izvor pomirenja i ponovne izgradnje u podijeljenim društvima“, rekao je T. Kaučić.

Iva Sedlić je informirala mlade gdje mogu saznati više odugotrajnom volontiranju unutar Hrvatske, ali i u međunarodnom kontekstu, volonterskim radnim mjestima koja su trenutno slobodna i uvjetima rada, dobiti dodatne informacije ili proći još koju radionica koje vam nude pripremu za volontiranje.

Potom im je predstavila sektorske strategije i dokumente: Zakon o volonterstvu; Nacionalna strategija stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva, uključujući i operativni plan (dio ove strategije definira prioritete vezane uz razvoj volonterstva); Etički kodeks volontiranja.

T. Kaučić je predstavio tijela i insititucije važne za razvoj volonterstva: „Osim relevantnih Vladinih mjera i legislative, nekoliko tijela/institucija čine veoma važne elemente infrastrukture za razvoj volonterstva: Regionalni volonterski centri; Mreža volonterskih centara – ovu neformalnu mrežu trenutno čine četiri regionalna volonterska centra; Nacionalni odbor za razvoj volonterstva - tijelo Vlade RH čije aktivnosti su usmjerene promidžbi i razvoju volonterstva kao i izradi Etičkog kodeksa volonterstva.“

Sudionice treninga upoznalo se s dionicima razvoja volonterenstva na nacionolnoj razini: Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ured za udruge Vlade RH, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

„U svrhu promidžbe volonterstva svake godine se održavaju 4 nacionalne konferencije o volonterstvu, obilježava se Međunarodni dana volontera - kampanje na regionalnoj i nacionalnojrazini. Uručuje se godišnja nagrada za volonterstvo na nacionalnoj razini,    nagrada 'Volonteri godine' na regionalnoj razini,  nagrada 'Volonteri godine' na lokalnoj razini, a svakom volonteru je dosptupna volonterska knjižica“, izjavila je Sedlić.

Na kraju su mladima predstavljeni i izazovi koji stoje pred volonterima:    jačanje volonterskih centara kao ključnih „stupova“ infrastrukture na području volonterstva; promicanje/razvoj volonterstva u školama;    priznavanje volonterstva pri zapošljavanju i u formalnom obrazovanju;    povećanje učestalosti volontiranja;    uspostavljanje sustava prikupljanja informacija o učestalosti volontiranja;    uspostavljanje sustava za procjenu ekonomske vrijednosti volontiranja;    povećanje razine volontiranja u javnim institucijama (u sektorima zdravstva i socijalne skrbi te u lokalnoj upravi i samoupravi);    uspostavljanje modela za provođenje sustavnih istraživanja na području volonterstva;    promidžba korporativnog volontiranja.

Objavljeno u Vijesti

Kalendar događanja

« Srpanj 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

EDIC Slavonski Brod

EDIC SLAVONSKI BROD
Telefon: 00385 35 415 190
Mobitel: 00385 99 555 1115
E-mail:

EUROPE DIRECT Informacijski centar Slavonski Brod

EUROPE DIRECT Informacijski centar Mesićeva 28, Slavonski Brod HR-35000

Lokacija na karti

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod

Radno vrijeme EDIC-a Slavonski Brod
  za korisnike
ponedjeljak – petak : 8.00 – 16.00 sati

Kontaktirajte nas